2021-03-11 10:39:07• hírek • Szatmár.ro

A megye leghosszabb összefüggő kerékpárhálózatának létrehozását tűzték ki célul

illusztráció/ freepik.com
illusztráció/ freepik.com

Nem csak egy sportolási lehetőség, de egy izgalmas turisztikai útvonal jöhet létre öt Szatmár megyei önkormányzat együttműködésének köszönhetően, mely a magyarországi kerékpárhálózathoz is csatlakozna.

Egy több mint 40 kilométeres kerékpárúthálózat kiépítését tűzte ki célul Szatmárnémeti, Pusztadaróc, Szatmárudvari, Aranyosmeggyes és Apa települések önkormányzata, miután kedden Szatmárnémetiben egyeztettek a közigazgatási egységek polgármesterei. Kereskényi Gábor, Găman Mihai, Dumitru Pop, Török Marian és Trandafir Radu polgármesterek megegyeztek abban, hogy közösen pályáznak egy európai uniós finanszírozású beruházás megvalósítására, amelynek köszönhetően egy kerékpárút épülne a Szamos töltésén Aranyosmeggyestől Szamosdaráig.



Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere szerint már az idei évben elkészülhetnek a tervek, így amint lenne erre vonatkozó pályázati kiírás, azonnal le is adnák a dokumentációt: „Minden önkormányzat támogatta az ötletet, aminek nagyon örülünk, hiszen, ha létrejön, ez lenne a leghosszabb kerékpárút a megyében a Szamos északi partján. Gyakorlatilag összekötné az országhatárt Máramaros megyével, illetve a pusztadaróci önkormányzat közreműködésével a magyarországi 80 kilométeres bicikliút hálózatban is bekapcsolódhatunk” – nyilatkozta szerkesztőségünknek Kereskényi.

Az elöljáró rámutatott: ez nem csak a tömegsportnak kedvez majd, de egy remek turisztikai útvonal is lesz a kirándulók számára: „Ha ez az kerékpárúthálózat létrejön, nem csak egy sportolási lehetőség lesz ez, hanem turisztikai vonzata is lesz az egésznek, mivel ezeknek a kerékpárutaknak a nagyobb része a Szamos-töltésen fog végig haladni, a Natura 2000-es természetvédelmi területen.” – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy várhatóan a tervezés idén el is készül: „Abba maradtunk, hogy minden önkormányzat elkészíti a megvalósíthatósági tanulmányt azokra a szakaszokra, amelyek a saját közigazgatási területeiken belül fognak végig húzódni, majd ezt követően partnerségre lépünk mi, az öt önkormányzat és a vízügyi hatóság, ugyanis a töltés az ő vagyonkezelésükhöz tartozik, és pályázunk uniós forrásokra. Az idei költségvetésből minden önkormányzat el fogja készíteni a szükséges tanulmányokat, így amint lesz kiírás, a pályázatot is be lehet aztán nyújtani.”

Găman Mihály pusztadaróci polgármester szerkesztőségünk megkeresésére elmondta, Pusztadaróc két tervvel is pályázott már községi kerékpárutak építésére az elmúlt években, viszont ezek a projektek akkor nem kerültek jóváhagyásra, viszont a jelenlegi együttműködés során újra lehetőség lesz ezeket megpályázni.

Természetesen a terveket frissíteni kell, hiszen 10 év alatt sok minden változott, főleg az árak tekintetében, de némi átdolgozást követően ismét versenyképes pályázatot hozhatnak létre. A tervek szerint két szakaszon építenének kerékpárutakat Pusztadaróc községben: egyfelől Szatmárnémeti határától az országhatárig, 5,5 kilométeren, másfelől pedig a töltést kötnék össze a petei határátkelővel, a pusztadaróci nagy erdővel, valamint a darai halastavakkal.  

„Mindkettő jó pályázatnak ígérkezett, de sajnos akkor az elbírálás során alulmaradtunk. De úgy gondoljuk, hogy ezt a dokumentációt, ha most napra készre tudjuk hozni, felhasználhatjuk friss kiírásokra a többi önkormányzattal” – mutatott rá a pusztadaróci polgármester. Elmondta azt is, meglátása szerint ez egy remek lehetősége lenne, hiszen a töltésen, illetve a petei határnál két csatlakozási pont is lenne Magyarországgal, aminek köszönhetően lehetőség lenne a határon túli vidék kerékpáros bejárására is. Ugyanakkor lassan rádöbbennek az emberek, hogy az ilyen jellegű fejlesztések is szükségesek a jóléthez, egyre inkább ilyesmire is mutatkozik igény. Néhány éve ennek kapcsán elvégeztünk mi is egy ilyen témájú kutatást is, amiből nagyon szép eredmények jöttek a felszínre: azt mutatták, hogy komoly igény mutatkozik az ilyen jellegű beruházások iránt, éppen ezért bízunk is benne, hogy ezúttal sikerülni is fog finanszírozást szerezni a pályázatokra” – tette hozzá Găman Mihály polgármester.


Az alábbi térképet is Găman Mihály bocsátotta szerkesztőségünk rendelkezésünkre, bemutatva a kerékpárúthálózat Szatmárnémetitől az országhatárig tartó terveit. A zöld szakasz a töltésen vezető nyomvonal Pusztadaróc területén, a piros szakaszok a petei vám és a töltés közötti részek tervezete, míg a sárga jelzés a Szatmárnémeti felől érkező kerékpárútat jelzi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: